Het Team – Meesters in vastgoed

HET TEAM

“Meesters in vastgoed”

Twee Nederlandse mannen, twee ‘meesters in de rechten’, met jarenlange ervaring in Spanje. Een unieke combinatie, waar veel Nederlandstaligen de broodnodige professionele ondersteuning en felbegeerde zekerheid kunnen vinden als zij voor zichzelf de knoop hebben doorgehakt om daadwerkelijk over te gaan tot aankoop van hun droomhuis onder de zon.

Dit unieke samenwerkingsverband luistert dan ook naar de naam “Zeker en Vastgoed in Spanje”, welke naam tegelijkertijd verraadt dat ook Vlamingen van harte welkom zijn. De huizenmarkt zit weer behoorlijk in de lift, en vooral Vlamingen zijn belangrijke investeerders in Spaans vastgoed. Aangezien ook zij behoefte hebben én gewend zijn aan meer rechtszekerheid dan vanzelfsprekend is in dit soms onnavolgbare land, is deze naamkeuze beslist geen toeval.

mr. Roeland B.C. van Passel

Initiatiefnemer mr. Roeland van Passel is partner van het internationale advocatenkantoor Lex Foris, met vestigingen in Murcia en Albir. Vanwege dit samenwerkingsverband deelt Lex Foris het kantoor in Albir met Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en notarissen aan de Carrer W.A. Mozart 3 (een parallelweg van de winkelstraat van Albir).

De specialiteit van Roeland van Passel is Spaans ondernemingsrecht, fiscaal recht en vastgoedrecht. Met zijn 20 jaar ervaring als advocaat, waarvan meer dan 15 jaar in Spanje, heeft hij een lange staat van dienst in zowel de proces- als de advies praktijk, en is één van de pioniers op het terrein van het internationale onroerend goed sector. Een aantal jaren geleden heeft hij zelfs een artikel in het vakblad voor Nederlandse notarissen geschreven over grensoverschrijdende onroerend goed transacties in de Spaans-Nederlandse context. Roeland is lid van de Nederlandse Orde van Advocaten én ook lid van het Colegio de Abogados de Murcia.

Naast de juridische carrière heeft Roeland informatica als hobby. Op die manier is hij betrokken bij een ambitieus project om de mogelijkheid te creëren bepaalde transacties online te begeleiden.

mr. Renato Zanardi

Initiatiefnemer mr. R.L. (Renato) Zanardi is Nederlands notaris. Als estate planner voor Nederlanders die economische belangen hebben in Spanje heeft hij veel ervaring verworven met allerlei juridische, administratieve en fiscale aspecten bij grensoverschrijdende transacties in de Nederlands-Spaanse context. Hij is partner bij het gerenommeerde kantoor Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en notarissen (HRV), het enige Nederlandse notariskantoor met een fulltime ‘Spanje afdeling’.

De jurist, estate planner en notaris Renato Zanardi is al meer dan 10 jaar actief in Spanje. Hij is destijds als notaris van het genoemde Nederlandse notariskantoor in Spanje begonnen met het helpen van Nederlanders aan de Spaanse kusten. Deze beslissing nam hij nadat hij van dichtbij had geconstateerd dat met name de afwikkeling van een nalatenschap met bezit in Spanje een moeizaam proces is voor buitenlanders, en een zware belasting voor nabestaanden in een periode waarin zijzelf en de onderlinge relaties uiterst kwetsbaar zijn.

In tegenstelling tot Spaanse notarissen is de Nederlandse notaris gewend om – naast het sec opstellen van formele documenten – in het voorafgaande traject actief te adviseren en begeleiden, op te treden als vraagbaak, mediator én ‘regelneef’, met persoonlijke aandacht voor de specifieke omstandigheden van elk van de betrokkenen. Dat is niet alleen zo bij zaken als testamenten maken, estate planning en nalatenschapsafwikkeling, maar ook als het gaat om onroerend goed transacties. In Spanje is de behoefte hieraan nog véél groter. Niet alleen omdat Nederlanders de Spaanse taal vaak niet machtig zijn, maar ook omdat ‘rechtszekerheid’ iets is dat voor Nederlanders zoveel méér vanzelfsprekend, maar in Spanje zoveel minder aanwezig is. Dit maakt dat cliënten zijn dienstverlening ervaren als hulp en niet als een ‘moetje’. Onnodige formele poespas is hem voorts vreemd. De omgang met mensen met de juiste mate van betrokkenheid is juist een van de andere zaken die hem ontzettend veel voldoening geeft in zijn werk.

Bij notaris Renato Zanardi kunnen mensen die begeleiding willen bij de aankoop van hun droomhuis in Spanje natuurlijk ook gelijk correct en volledig worden geïnformeerd over alles wat van belang is voor het geval zich een overlijden voordoet. Zie hiervoor meer uitgebreid: www.erfrechtinspanje.nl